Deelstaatverkiezingen Nedersaksen - Alle stemmen geteld, huidige coalitie verliest meederheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de verkiezingen in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zondagavond alle stemmen geteld. De sociaaldemocratische SPD van huidig minister-president Stephan Weil klokt af op 36,9 procent (2013: 32,6 procent) en haalt daarmee een duidelijke overwinning, zo blijkt uit voorlopige officiële resultaten. De christendemocraten van de CDU kunnen op 33,6 procent (2013: 36 procent) van de stemmen rekenen, een historisch slecht resultaat in de deelstaat. De opkomst lag zondag met 63,1 procent hoger dan bij de vorige verkiezingen (2013: 59,4 procent). Die Grünen, die momenteel meeregeren in Nedersaksen, blijven de op twee na grootste partij, maar moeten met 8,7 procent (2013: 13,7 procent) wel inboeten. Ook de liberale FDP verliest met 7,5 procent (2013: 9,9 procent) wat terrein. Het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) klokt af op 6,2 procent en ziet zich daarmee vertegenwoordigd in een veertiende deelstaatparlement. Die Linke wint lichtjes tot 4,6 procent (2013: 3,1 procent), maar haalt de kiesdrempel van 5 procent net niet.

Hoewel de SPD nu voor het eerst sinds 1998 weer de grootste partij is in Nedersaksen, heeft de overwinning ook een bitter randje. Er zijn nog geen officiële gegevens over de zetelverdeling in het parlement, maar volgens de berekeningen van de zenders ARD en ZDF blijkt dat de SPD 55 en Die Grünen 12 zitjes krijgen. Daarmee komen ze 2 zetels tekort voor een absolute meerderheid. De CDU zou 50 zetels hebben, FDP 11 en AFD 9.

Nu een rood-groene coalitie uitgesloten lijkt, is een "grote coalitie" van SPD en DCU een optie. Een "verkeerslichtcoalitie" ("Ampelkoalition") van SPD, Die Grünen en FDP stuit op een njet van de liberalen. Een zogenaamde "Jamaica-coalitie" van de drie verliezers CDU, Die Grünen en FDP lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Die laatste drie partijen onderhandelen deze week op federaal niveau over een coalitie. Het is afwachten of de resultaten in Nedersaksen die gesprekken zullen beïnvloeden.

Bron: Belga