Congo verkozen tot lid van de VN-Mensenrechtenraad

De Democratische Republiek Congo is verkozen als lid van de VN-Mensenrechtenraad, en dat voor drie jaar. De Verenigde Staten en verschillende ngo’s hadden zich verzet tegen die verkiezing omdat het land een povere balans op het vlak van mensenrechten kan voorleggen. De stemming was geheim, klinkt het bij Buitenlandse Zaken, dat niet bekendmaakt hoe België stemde. In de VN-mensenrechtenraad, die in Genève zetelt, zijn in totaal 47 landen vertegenwoordigd. Vandaag werd gestemd over de 15 zitjes die vanaf januari volgend jaar vrijkomen: daarvan waren er vier voor Afrika, vier voor Azië, drie voor Latijns-Amerika, twee voor Oost-Europa en twee voor andere landen. Van de 193 landen die deel uitmaken van de VN stemden 151 voor de Congolese kandidatuur. Voor een meerderheid zijn 97 stemmen nodig.

De Afrikaanse groep sloot enkele maanden terug een akkoord om behalve Congo ook Angola, Nigeria en Senegal voor te stellen. Angola kreeg 187 stemmen, Senegal 188 en Nigeria 185. Verder werden ook nog Afghanistan, Australië, Chili, Mexico, Nepal, Pakistan, Peru, Qatar, Slovakije, Spanje en Oekraïne verkozen.

“Deze verkiezing is een belediging voor de talrijke slachtoffers van misbruiken gepleegd door de Congolese regering”, aldus Human Rights Watch in een communiqué. “De veiligheidsdiensten worden ervan verdacht achter het meeste geweld in de Kasaï te zitten. Daar zijn al bijna 90 massagraven geteld. Dit toont aan dat Congo geen plaats verdient in de Mensenrechtenraad.”

De Mensenrechtenraad voert onderzoek naar wreedheden die het leger en milities aangericht hebben in de Kasaï.

Vorig jaar werd onder meer Saoedi-Arabië verkozen tot de Mensenrechtenraad, wat toen ook in België leidde tot zware kritiek.

Bron: Belga