Aanrandingsschandaal Harvey Weinstein – Harvey Weinstein uit Oscar Academy gezet

Aanrandingsschandaal Harvey Weinstein - Harvey Weinstein uit Oscar Academy gezet
Aanrandingsschandaal Harvey Weinstein - Harvey Weinstein uit Oscar Academy gezet

De wegens seksueel misbruik in opspraak gekomen Hollywoord-producer Harvey Weinstein is zaterdag uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gezet. Dat is de organisatie die ieder jaar de Academy Awards, beter bekend als de Oscars, uitreikt. Dat berichten Amerikaanse media. De 54 leden van de raad van gouverneurs (Board of Governors) van de Academy kwamen zaterdag bijeen voor een spoedzitting op het hoofdkwartier in Beverly Hills en hielden er een stemming. De raad stemde “ruim boven de benodigde tweederdemeerdheid” om Weinstein meteen uit de organisatie te zetten.
“We nemen niet alleen afstand van iemand die niet het respect van zijn collega’s verdient, maar we sturen ook een boodschap dat het tijdperk van moedwillige onwetendheid en schandelijke medeplichtigheid met betrekking tot seksueel roofgedrag en ongewenste intimiteiten op het werk voorbij is”, zegt de Academy voorts in een mededeling.
Weinstein was lange tijd een icoon in Hollywood, met meer dan tachtig Oscars voor films die hij (co-)produceerde. Sinds vorige week komen echter steeds meer beschuldigingen van verkrachting en seksuele intimidatie naar boven. Ondertussen zijn onder meer al Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Lea Seydoux, Judith Godrèche, Ashley Judd en Rosanna Arquette met getuigenissen naar voren gekomen.
Volgens Amerikaanse media gebeurde het nog maar een keer eerder dat iemand uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences werd gezet. In de jaren 90 werd Carmine Caridi (The Godfather II en III) de deur gewezen omdat hij zogenaamde ‘screeners’ op het internet had verspreid, kopieën van een film die circuleren onder producers, distributeurs, recensenten en juryleden van filmprijzen nog voor de film officieel is uitgebracht.

Bron: Belga