Van der Poel zet oppermacht in de verf

Mathieu Van Der Poel stapelt de overwinningen op
Belga / D. Stockman

Mathieu van der Poel heeft nog maar eens een topweekend achter de rug. Zowel in Kruibeke als in Zonhoven bleek de tegenstand een maatje te klein voor de Nederlander, die de overwinningen stilaan opstapelt. “Het seizoen verloopt tot nu toe perfect.”

Dat laatste is een understatement. Negen keer kwam Van der Poel dit seizoen aan de start van een cross, acht keer mocht hij na afloop de winstpremie opstrijken. Waar hij vorig jaar samen met zijn aartsrivaal Wout van Aert de prijzen verdeelde, is de cross voorlopig herleid tot een onemanshow.

Niet dat de wereldkampioen het niet probeert. In de tweede manche van de Superprestige in Zonhoven trok Van Aert van bij de start als een bezetene van leer, maar veel leverden die inspanningen niet op.

Voorzichtige start

Al in de derde ronde kwam Van der Poel weer aanpikken, om dan schijnbaar moeiteloos een gat te slaan. Het begin van een nieuwe demonstratie, die uitmondde in zijn achtste zege van het seizoen. Net als een dag eerder in de Polderscross in Kruibeke moest Van Aert vrede nemen met de tweede plaats, zowat het hoogst haalbare.

“Ik ben min of meer bewust iets voorzichtiger gestart”, vertelde Van der Poel na afloop. “Het ging echt heel snel, maar ik wilde op dit parcours en met die warmte liever niet te snel starten. Ik heb ook nooit gepanikeerd, heel ver weg reden ze niet. Toen ik dan eindelijk vrije baan had, ben ik er vrij snel op mijn eigen tempo naartoe gereden.”

“Rollen eens omkeren”

De snelle start bleek een bewuste zet van Van Aert: “Mathieu proberen volgen lukte niet de voorbije weken. Dus wilde ik zelf uitpakken met een snelle start. Ik reed het voorbije seizoen al altijd achter Mathieu, kwam in de verdrukking en ik wilde de rollen eens omkeren.”

“Jammer genoeg blijft het resultaat hetzelfde. Ik denk wel dat ik niet te veel moet zagen over die tweede plaats en daar blij mee moet zijn. Op dit moment is Mathieu net iets beter.”

Van der Poel beseft dat hij niet te klagen heeft over zijn vormpeil. “Natuurlijk koers ik met vertrouwen. Als je acht keer wint, kan dat moeilijk anders. Maar ik weet ook dat dat snel kan omslaan als je een keer een week ziek bent.”

Voorlopig staat Van der Poel na zijn verbluffende seizoensstart logischerwijze aan de leiding in alle klassementen, dus ook in de Superprestige. Met 30 punten gaat hij Van Aert (28) en Laurens Sweeck (24) voor.