Militaire oefening Tropical Storm “in goede omstandigheden” verlopen

De militaire oefening Tropical Storm waaraan Belgische militairen nog tot zondag deelnemen in Gabon, is “in zeer goede omstandigheden” verlopen. Dat zegt de Gabonese stafchef generaal Bibaye Itandas in de Gabonese hoofdstad Libreville. Hij looft de uitstekende samenwerking met het Belgische leger en hoopt dat “dit soort oefening in de toekomst herhaald kan worden”. De land-, lucht- en medische componenten van het leger trainen van 15 september tot 15 oktober op werken in tropische omstandigheden. Volgens stafchef Itandas verliep de oefening “in zeer goede omstandigheden”, “ook al konden enkele doelstellingen niet worden bereikt”. Wisselvallige weersomstandigheden, technische problemen met een Belgische C-130 en vertraging bij het stilleggen van het luchtverkeer boven Gabon hebben tijdens de oefening voor wat hindernissen gezorgd, zei Itandas.

Hij bedankte Defensie ook om 15 ton Gabonees militair materieel naar Bangui te hebben overgebracht, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, in het kader van de deelname van Gabon aan de VN-missie in het land.
Ook de Belgische admiraal Michel Hofman is tevreden over de samenwerking met Gabon. “Terwijl onze militairen de straten bewaken, moeten we ervoor zorgen dat we hen afwisseling kunnen bieden en meer uitdagende trainingsomstandigheden kunnen bieden. We hopen nog terug te kunnen komen (naar Gabon)”, zei Hofman in Libreville.

Deze middag nemen de Belgische troepen met de verschillende componenten aan een laatste oefening deel in Libreville en omgeving. Zondag keren ze naar huis terug.

Bron: Belga