Trump zal nucleair akkoord rond Iran “niet certifiëren”.

Trump zal nucleair akkoord rond Iran
Trump zal nucleair akkoord rond Iran "niet certifiëren".

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag bevestigd dat hij het nucleair akkoord omtrent Iran niet zal “certifiëren” en heeft “harde sancties” tegen de Iraanse Revolutionaire Garde in het vooruitzicht gesteld. “Als president van de VS is het mijn hoogste plicht de veiligheid van het Amerikaanse volk te waarborgen”, zei de bewoner van het Witte Huis. “Ik heb een volledig strategisch herbekijken van het schurkenregime in Teheran bevolen. Dat is nu rond.”

De nieuwe strategie moet ervoor zorgen dat “Iran nooit, en ik bedoel nooit, een atoomwapen zal verkrijgen”, aldus Trump die zei dat Iran “een van de belangrijkste helpers van het terrorisme” in de wereld is. Teheran “zaait dood, vernieling en chaos doorheen de wereld” en de “agressie van de Iraanse dictatuur blijft tot vandaag de dag duren”.
Het regime in Teheran heeft “twee favoriete slogans: dood aan Amerika en dood aan Israël”, beklemtoonde de Amerikaanse president.

Het nucleair akkoord rond Iran is “één van de ergste en meest eenzijdige overeenkomsten waarin de VS ooit zijn gestapt”, aldus Trump die erop hamert dat Teheran “de geest” van dat akkoord niet eerbiedigt”.
De president zal het akkoord bijgevolg “niet certifiëren”. Daarmee verhoogt hij de politieke druk op Iran , maar tast het akkoord zelf niet aan. Indien het Congres geen bevredigende oplossing voor een nieuwe wet komt, wordt het akkoord (alsnog) opgezegd.

Bron: Belga