Iraaks leger ontkent operatie te voeren tegen Koerdische milities in Kirkoek

De top van het Iraakse leger ontkent dat het in de provincie Kirkoek een militaire operatie uitvoert tegen Koerdische Peshmerga-strijders. De legertop stelt dat de Iraakse soldaten enkel aan “search and clear”-operaties bezig zijn in gebieden die heroverd werden op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Een hooggeplaatste Iraakse officier bevestigt nochtans dat het leger samen met sjiitische milities optrekt tegen Koerdische strijders die zich ten zuiden van de stad Kirkoek bevinden. Maar er zouden geen rechtstreekse confrontaties plaatsgevonden hebben tussen de soldaten en de Koerdische milities, omdat de Peshmerga hun posities al verlaten hebben.
Koerdische Peshmerga-strijders hadden Kirkoek veroverd in de chaos die ontstaan was bij de strijd tegen de jihadistische terreurgroep IS (Islamitische Staat).

De olierijke provincie Kirkoek is een van de gebieden die de inzet vormde van het omstreden onafhankelijkheidsreferendum dat de regering van Iraaks Koerdistan in september organiseerde. Rond de 92 procent van de kiezers had toen gestemd voor een zelfstandige Koerdische staat in Noord-Irak. Het Iraakse hooggerechtshof had het referendum nochtans verboden en als een schending van de grondwet bestempeld. Ook internationaal kreeg de volksraadpleging veel kritiek.

bron: Belga