Vakbonden dreigen met stakingen in drukkerijen

Er dreigen vanaf volgende week stakingen in de Belgische drukkerijen. Vakbonden en werkgevers in de grafische sector raken het niet eens over een nieuw sociaal akkoord voor de arbeiders. De bonden willen een koopkrachtverhoging, terwijl de werkgevers de nachtpremies wil bevriezen. Vakbondsacties worden opgevoerd tot de werkgevers op de eisen willen ingaan, zegt Ann Verhelst van ACV. De onderhandelingen gaan over de lonen van enkele duizenden arbeiders in zo’n 890 grafische bedrijven in ons land. Volgens de vakbonden wil werkgeversfederatie Febelgra nergens over praten zolang de nachttoeslag niet wordt bevroren. “Vroeger was nachtwerk in deze sector dubbel betaald, maar een aantal jaren geleden hebben we al toegestemd om het forfait niet meer te verhogen bij een indexering”, zegt Verhelst.
Nu willen de werkgevers echter nog verder gaan en ook de koopkrachtverhoging in een nieuwe cao niet toepassen op de nachtpremie. “Aanvankelijk wilden ze de toeslag zelfs verlagen”, zeggen de bonden. Een bemiddelingsvoorstel om de discussie te verhuizen naar een werkgroep waar tegelijk ook over de arbeidsomstandigheden zou worden gepraat, maar zonder resultaatsverbintenis, stuitte op een njet. Sinds 14 september wordt niet meer onderhandeld.
Acties waren dus onvermijdelijk, stellen de vakbonden. Deze week vonden in verschillende bedrijven al personeelsvergaderingen en andere prikacties plaats, zowel aangekondigd als onaangekondigd. Vrijdag sluiten de bonden de eerste actieweek af met een militantenconcentratie om 13.00 uur aan de zetel van Febelgra. Vanaf volgende week behoren ook stakingen tot de mogelijkheden, zegt Verhelst.
De krantenuitgevers hoeven zich geen zorgen te maken, want de dagbladdrukkerijen blijven buiten schot. “Over de kranten werden aparte onderhandelingen gevoerd en die verliepen wel constructief”, zegt Verhelst. Mogelijke stakingen in andere drukkerijen kunnen wel leveringsproblemen tot gevolg hebben. In de betrokken bedrijven worden onder meer tijdschriften, verpakkingen en reclamefolders gedrukt.

bron: Belga