Myria beschuldigt regering ervan onrechtmatig in financiële middelen te knippen

Myria beschuldigt regering ervan onrechtmatig in financiële middelen te knippen

Het federaal migratiecentrum Myria heeft gisteren een dossier naar het federaal parlement gestuurd waarin ze de regering ervan beschuldigt de laatste jaren onrechtmatig in de financiële middelen van de autonome overheidsinstelling te hebben gesneden. De instelling schat dat ze hierdoor tussen 2015 en 2017 443.000 euro heeft misgelopen nadat het budget al naar beneden werd gehaald door de regering-Michel in 2014, schrijft L’Echo vandaag. Volgens het rapport gaat het om een onrechtmatige vermindering van de financiële middelen, omdat het de onafhankelijkheid van de instelling in het gedrang brengt. Bovendien wordt bij andere overheidsorganisaties, zoals de federale ombudsdienst, veel minder bespaard.

Myria ziet zich daarom genoodzaakt een aantal activiteiten te verminderen waardoor ze “onvoldoende de problematiek rond de terugkeer, uitwijzing en opsluiting kunnen volgen”, luidt het rapport. Het federaal migratiecentrum wijst bovendien naar het verminderd aantal strafzaken die ze heeft aangespannen tegen mensenhandel of nog het totaal uitblijven van een informatiecampagne.

“Iedereen kan begrijpen dat we onze rol enkel op een bevredigende manier kunnen invullen als onze financiële onafhankelijk volledig wordt gerespecteerd”, aldus Myria-voorzitter François De Smet.

De organisatie toont zich bereid een kruis te maken over de middelen die onterecht zijn ingehouden tussen 2015 en 2017 maar vraagt dat er vanaf 2018 niet meer bespaard wordt op haar dotatie.

bron: Belga