Groen over effectentaks: “Regering moet huiswerk opnieuw maken”

Groen over effectentaks: "Regering moet huiswerk opnieuw maken"

“De regering moet haar huiswerk opnieuw maken”. Dat zeggen Groen en Ecolo in een reactie op het advies van de Raad van State over de effectentaks. De Raad van State is niet mals voor de taks op effectenrekeningen die de regering-Michel wil invoeren. Die taks bevat volgens het advies te veel gaten om “de vermogende burgers te doen bijdragen aan het staatsbudget”.

“Dit was te verwachten. Net de meest gegoede burgers hoeven niet bij te dragen. Op vraag van Open Vld en N-VA zijn zodanig veel uitzonderingen ingebouwd dat de effectentaks te complex is geworden en dus makkelijker te omzeilen. De regering moet haar huiswerk opnieuw maken”, zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Groen wil dat premier Michel het advies van de Raad van State nog voor de vertrouwensstemming deelt met de Kamer. “De effectentaks was het sluitstuk van het zomerakkoord. Nu blijkt dat er van fiscale rechtvaardigheid opnieuw weinig sprake is. De brede roep om eerlijke fiscaliteit moet eindelijk gehoord worden. Onze belastingen kunnen eerlijker en eenvoudiger”, aldus nog Calvo.

bron: Belga