Al 23 doden bij bosbranden in Californië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het aantal dodelijke slachtoffers bij de natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië is opgelopen tot minstens 23, terwijl naar schatting 3.500 huizen zijn verwoest. Dat heeft gouverneur Jerry Brown gezegd. Volgens hem gaat het om de grootste branden ooit in de staat en zullen die de staat miljarden dollars kosten. In totaal bestrijden nu al meer dan 8.000 brandweerlui 22 verschillende natuurbranden ten noorden van de stad San Francisco. Ongeveer 680 vierkante kilometer gaat er in vlammen op. Er zijn nu al 23 bevestigde doden, maar gevreesd wordt dat de balans nog zal oplopen: honderden mensen worden vermist, terwijl gebieden zonder elektriciteit zitten.

Alleen al in Sonoma County, waar de grote "Tubbs"-brand woedt, kwamen 13 mensen om. Een van de slachtoffers is een 27-jarige rolstoelgebruikster, wier huis in Santa Rose opging in de vlammenzee. Het zwaarst getroffen zijn ook nog de county's Napa en Mendocino, waar de "Atlas fire" heel wat schade aanricht.

De natuurbranden in Californië ontstonden zondagavond en breiden uit door de sterke wind en de droogte. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de branden precies zijn ontstaan, maar mogelijk zijn afgeknapte stroomkabels de boosdoeners.

De vlammenzee leidt in de westelijke staat ook tot heel wat rookontwikkeling. Daardoor werden in San Francisco, dat 90 kilometer ten zuiden ligt, gisteren tientallen vluchten geschrapt.

Bron: Belga