Khalid: “Ik ben van plan om nog even aan de top te blijven”

Khalid
Foto R.V.

Tienerliefde: dat is vooral veel anticipatie, gevolgd door wat dronken geklungel en onhandige break-up sms’en enkele weken later. Althans in onze wereld. Op ‘American Teen’ bewijst de amper 19-jarige Khalid dat het ook anders kan. Hij slaagt er als geen ander in om ons opnieuw te doen smachten naar een periode die we doorgaans liever vergeten.

Op het podium is Khalid één brok energie. Als een soort verdwaalde pingpongbal stuitert hij van links naar rechts, terwijl hij ondertussen danst, zingt én entertaint. Het contrast met de eerder bedeesde tiener die in de backstage voor me staat, is verrassend groot. Alsof hij nog niet heeft kunnen kiezen wie hij precies wil zijn: de verwarde puber uit zijn songs of de rijzende ster die overal bakken lof oogst.

Foto R.V.

Kameleon

Zowel het woord ‘American’ in de titel van de plaat als de bijbehorende persfoto’s laten er geen twijfel over bestaan. Khalid ademt Amerikaanse cultuur. Toch is dat niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. De jonge superster werd namelijk geboren in Duitsland en verhuisde later naar New York, Kentucky, Washington en New York, om zich uiteindelijk te settelen in Texas. Daar schreef hij de eerste noten van ‘American Teen’, al vielen zijn eerste nummers niet altijd in de smaak bij de leeftijdsgenoten.

“Toen ik mijn eerste nummer op Soundcloud gegooid had, werd ik vierkant uitgelachen door één van de populaire jongens op de speelplaats”, lacht Khalid. “Gelukkig laat ik me niet zo gemakkelijk uit het veld slaan, integendeel. Ik voelde me net extra gemotiveerd om te blijven schrijven. Intussen is die pester trouwens helemaal bekeerd. Hij draagt nu zelfs mijn T-shirts.”

Onvoorwaardelijke steun

De vanzelfsprekendheid waarmee Khalid die woorden uitspreekt is verbazend. Op zijn jonge leeftijd lijkt hij amper last te hebben van twijfel, toch één van de grote kwalen waar de meeste artiesten door geplaagd worden.

“Ik heb altijd al geweten dat ik iets met muziek wilde doen. Niet dat ik een kant- en-klaar toekomstplan voor mezelf had uitgestippeld, maar ik wist wel zeker dat muziek een fundamentele rol zou spelen. Dat heb ik ook deels te danken aan mijn moeder. Zij heeft me de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten en zingt zelf ook. Een heel pak beter dan ik trouwens. Moest ik haar op een dag uitnodigen om samen een nummer te maken, dan zou ze wellicht in één klap beroemd worden. Ik kan echt niet aan haar tippen”, klinkt het ietwat bescheiden.

De tol van het succes

Voorlopig lijkt Khalid dan nog geen last te hebben van een almaar groeiend ego, dat betekent niet dat hij geen druk voelt. “Deze plaat is zo’n succes geworden, dat ik me af en toe wel zorgen maak over de opvolger. Soms wou ik dat ik kon terugkeren naar mijn gedachten en gevoelens van voor mijn succes. En dat ik vanuit die belevingswereld nog drie albums zou kunnen schrijven. Zo heb ik genoeg materiaal om even verder te kunnen. (lacht) Ik ben namelijk een beetje bang voor de beruchte downfall bij mijn volgende plaat: daar ben ik écht nog te jong voor. Dat mag ten vroegste op mijn 25ste gebeuren. Nu wil nog even aan de top van de wereld blijven staan.”

Mare Hotterbeekx

Khalid speelt op 11/02/2018 in de AB te Brussel.