Zeventig Amerikaanse legerhelikopters in Zeebrugge

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de haven van Zeebrugge komen volgende week zeventig Amerikaanse legerhelikopters toe. Die worden in Europa ontplooid in het kader van de operatie 'Atlantic Resolve', meldt het Amerikaanse leger. Het gaat om drie types gevechts- en transporthelikopters: de CH-47 Chinook, de UH-60 Blackhawk en de AH-64 Apache. Op donderdag 19 oktober komen ze aan in Zeebrugge, waarna ze naar de vliegbasis van Chièvres (tussen Bergen en Aat) worden gebracht. Van daar vliegen ze naar Oost-Europa. De missie is immers bedoeld om de landen in het oosten gerust te stellen over de steeds agressievere koers van Rusland.

De helikopters en hun personeel behoren toe aan de '1st Air Cavalry Brigade' uit Fort Hood in Texas. Die vervangt de komende negen maanden de '10th Combat Aviation Brigade'.

De Verenigde Staten hebben sinds dit jaar een extra gevechtsbrigade in Europa, wat het totaal op drie brengt. De verhoging van twee naar drie, in reactie op Rusland, was een beslissing van de voormalige president Barack Obama. Zijn opvolger Donald Trump heeft de ontplooiing ondanks initiële twijfels bevestigd.

bron: Belga