Roberto Martinez niet akkoord met kritiek op verdediging

Roberto Martinez niet akkoord met kritiek op verdediging

In de met 3-4 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Bosnië-Herzegovina toonden de Rode Duivels de correcte “winnaarsmentaliteit” waar de bondscoach zo vaak op hamert. De troepen van Roberto Martinez maakten immers een 2-1 achterstand bij de rust ongedaan. Na de pauze – en met een 3-4-2-1 die bij balverlies werd omgevormd in een 4-3-3 – kwamen ze 2-3 voor en nadat ze de gelijkmaker hadden geïncasseerd, toonden ze opnieuw wils- en veerkracht om zo uiteindelijk toch met 3-4 te winnen. Ook aanvallend zit het dus goed, maar daar staat wel tegenover dat er drie tegendoelpunten vielen tegen een tegenstander die niet tot de wereldtop behoort. “Ik ben niet akkoord met een deel van de kritiek op de verdediging”, vertelde de bondscoach maandag. “Door de staat van het veld was het verdedigende werk lastig en we hadden ook pech. We hadden de wedstrijd perfect onder controle, totdat Marouane Fellaini uitviel en meteen daarna viel het tegendoelpunt. De reactie van het team was echter goed en dat is het belangrijkste. Ik zag heel wat concentratie in de verdediging: wij verdedigen met z’n allen en iedereen kan bij ons ook aanvallen.”

Martinez zag ook dat het na de pauze een pak beter was, met een meer offensieve rol voor Kevin De Bruyne en Yannick Carrasco. Bij balverlies schoof Thomas Meunier naar de rechtsback en nam Vertonghen de linkerkant voor zijn rekening. “Onze tegenstanders focussen zich vaak op Eden en Kevin en willen hen uit de wedstrijd houden. Dus moeten wij wel onvoorspelbaar zijn, iedereen kan scoren bij ons. Als iedereen gevaarlijk wordt, creëren wij zo ook ruimte voor Hazard en De Bruyne.”

Nu de WK-kwalificatiecampagne bijna afgesloten is, wordt er al naar het WK en de voorbereiding erop gekeken. De bondscoach wil het echter stap voor stap bekijken. “Eerst moeten we deze campagne nog afsluiten, daarna hebben we twee oefenwedstrijden in november. Op 1 december is er vervolgens de loting in Moskou. Het uitgangspunt voor de wedstrijd van morgen/dinsdag is eenvoudig: ervoor zorgen dat we in de top zeven van de FIFA-ranking blijven. Aan doelpuntenrecords moeten we niet denken, we mogen niet afgeleid zijn. Cyprus is zo slecht nog niet, ze hebben het andere landen in deze groep al moeilijk gemaakt”, eindigde de bondscoach.

bron: Belga