Leuvens studententeam rukt op naar 5e plaats in WK-zonnewagens in Australië

Leuvens studententeam rukt op naar 5e plaats in WK-zonnewagens in Australië

Het Punch Powertrain Solar Team, bestaande uit Leuvense ingenieursstudenten, is na de tweede dag in het tweejaarlijkse wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië opgerukt van de zesde naar de vijfde plaats in de Challenger Class. Het Nederlandse Nuon Solar Team van de Universiteit van Delft blijft aan de leiding, gevolgd door de Tokai University en Solar Team Twente. Van de 3.021 km die de deelnemers moeten afleggen van Darwin tot Adelaide heeft het Punch Powertrain Solar Team al 1.214 km achter de rug. Maandag werd 626 km gereden tegen een gemiddelde snelheid van 76 kilometer per uur. In tegenstelling tot de eerste dag deden zich vandaag geen technische problemen voor. De achterstand op de eerste in de stand bedraagt circa 57 minuten.

De komende dagen zal het weer een belangrijke rol spelen in de World Solar Challenge en komt het er op aan de juiste strategie te gaan hanteren. Er wordt immers veel bewolking verwacht. In geval van bewolking moet er gekozen worden tussen ofwel trager rijden en energie sparen ofwel sneller rijden om vlugger terug in de zon te vertoeven.

De zonnewagen Punch Two, waaraan de Leuvense studenten 15 maanden werkten, heeft een topsnelheid van 120 km per uur en een gewicht van 143 kilo. Er kan één persoon in plaatsnemen. De zonnecellen op de wagen zijn van een type dat ook gebruikt wordt in de ruimte. Ze zijn 34 procent efficiënter dan wat op onze daken prijkt.

bron: Belga