“Bal ligt in het Britse kamp”

Bal ligt in het Britse kamp

“De bal ligt helemaal in het Britse kamp” om de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie uit te breiden naar handelsgesprekken. Zo heeft de woordvoerder van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de Britse premier Theresa May van repliek gediend. May spreekt vandaag het Britse parlement toe. Volgens haar entourage zal de conservatieve eerste minister betogen dat “de bal in het kamp van de Europese Unie” ligt. Ze vindt dat de Europeanen zich “soepel” moeten opstellen en bereid moeten zijn om de tweede fase van de brexit-onderhandelingen in te luiden. In die fase kunnen gesprekken starten over de toekomstige relaties. Vooral op handelsgesprekken dringt Londen sterk aan.

“Dit is niet bepaald een balspel”, reageerde de woordvoerder van Juncker. Hij herinnerde eraan dat de onderhandelingen “een duidelijke sequentie” hebben. “Er is momenteel nog geen oplossing voor de eerste fase. Dat is de echtscheidingsprocedure. Dus de bal ligt helemaal in het Britse kamp”, zo vervolgde de zegsman.De Europese staatshoofden en regeringsleiders legden dit voorjaar vast dat er eerst “voldoende vooruitgang” moet geboekt worden in de gesprekken over de boedelscheiding, en met name over de financiële afwikkeling, de vrijwaring van burgerrechten en de Ierse grenskwestie. Pas nadien kan de tweede fase ingeluid worden. Volgende week buigen ze zich in Brussel over de stand van de onderhandelingen.

Vandaag vatten Europese en Britse onderhandelaars in Brussel de vijfde onderhandelingsronde aan. In tegenstelling tot de vorige sessies zou brexit-minister David Davis maandag niet naar het Berlaymontgebouw afzakken voor de opening van de gesprekken. “Ons onderhandelingsteam staat zeven dagen per week en 24 uren per dag ter beschikking. De timing van de gesprekken hangt af van de beschikbaarheid van onze Britse partners”, antwoordde de Europese woordvoerder op de vraag of de afwezigheid van Davis een probleem kan vormen.

bron: Belga