Meer dan 25.000 bezoekers voor 200ste verjaardag UGent

De UGent vierde zondag haar 200ste verjaardag met een bruisend stadsfestival. Meer dan 25.000 geïnteresseerden woonden tal van demonstraties, experimenten, wetenschapsshows, kinderworkshops, korte lezingen en rondleidingen bij en dat op 17 locaties. Kersvers rector Rik Van de Walle reageert opgetogen. “UGent neemt de stad volledig in, van het Pand tot aan de Ledeganck” dat was het motto voor de viering van 200 jaar UGent. Er waren onder andere interactieve demonstraties, experimenten, wetenschapsshows, kinderworkshops, korte lezingen, rondleidingen en een boekenmarkt. Radio 1 hield een live radio-uitzending vanuit de Boekentoren en wie wou kon een bezoek brengen aan het UGent-patrimonium, met onder andere de Aula, de Blandijn, de Emile Braunschool en de Volkssterrenwacht.
Langs het parcours speelden artistieke studenten, personeelsleden en alumni van de UGent muziek en gaven ze performances. De dag werd afgesloten met een verjaardagsoptreden met onder meer Pascale Platel, Jan Matthys, Sioen en Lady Linn. “De viering van onze 200ste verjaardag is er eentje voor de geschiedenisboeken”, zegt de pas verkozen rector Rik Van de Walle. “Tijdens de meer dan 250 activiteiten, verspreid over de hele stad hebben studenten, alumni en zo’n 700 medewerkers het allerbeste van de UGent op de stad losgelaten. Meer dan 25.000 bezoekers hebben met volle teugen genoten van de workshops, de experimenten en de lezingen. Een fantastische dag. We hebben vandaag getoond dat wetenschap niet enkel beoefend wordt binnen de muren van de universiteit. We zijn van en voor de hele gemeenschap.”
Vooral populair waren de kinderworkshops en de experimenten- en ontdekkingsmarktjes in het Pand en in het Ufo. Ook de lessen met de proffen die voor één keer opnieuw naar de auditoria werden gehaald trokken veel bezoekers. Het wetenschapspaleis aan de Ledeganck waar kunst en zelfs 3D-modellen en VR-simulaties van wetenschappelijk onderzoek te bewonderen waren, was enorm populair.

bron: Belga