“Geen enkele onafhankelijke samenzwering kan democratie vernietigen”

Geen enkele onafhankelijke samenzwering kan democratie vernietigen
Geen enkele onafhankelijke samenzwering kan democratie vernietigen

Geen enkele “onafhankelijke samenzwering” in Catalonië kan de Spaanse democratie vernietigen. Dat heeft Mario Vargas Llosa, Nobelprijswinnaar Literatuur, gezegd in Barcelona bij de start van de grote demonstratie tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. In Barcelona zijn honderdduizenden mensen samengekomen voor een massale demonstratie tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Volgens Spaanse media gaat het om de grootste demonstratie voor de eenheid van het land en tegen de Catalaanse afscheiding. De organisatie heeft het over meer dan 1 miljoen deelnemers, de politie houdt het bij 350.000 manifestanten.

Mario Vargas Llosa sprak de manifestanten toe. “De Spaanse democratie moet blijven en geen enkele onafhankelijke samenzwering kan haar vernietigen”, benadrukte de Nobelprijswinnaar.

Een groot aantal bedrijven in Catalonië heeft laten weten dat ze erg ongerust zijn over de gang van zaken in de Spaanse regio en de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië. “We merken in de hotels in Barcelona een sterke daling van het aantal reserveringen”, zegt Juan Rosell, de voorzitter van de werkgeversfederatie CEOE. Hij maakt zich zorgen voor het toerisme, de belangrijkste sector in de Catalaanse economie. “De toeristen zien de conflicten en manifestaties in de straten van onze grote steden en dat doet hen geen plezier.”

Bron: Belga