Australische politie kaapt pedofiliesite

Foto Pixabay

Een Australische politiedienst heeft maandenlang het grootste pedofilieforum ter wereld overgenomen. Zo konden wereldwijd verschillende pedofielen gearresteerd worden.

De agenten namen het forum over door zich voor te doen als de oprichter, die intussen gearresteerd was. Op die manier konden de leden van Argos, de dienst gespecialiseerd in de bestrijding van seksueel misbruik van kinderen in de Australische staat Queensland, een pedofielennetwerk van een duizendtal leden in kaart brengen.

De website ‘Childs Play’ was sinds april 2016 online op het Dark Web, waar mensen anoniem kunnen surfen, en was opgericht door de Canadees Benjamin Faulkner en de Amerikaan Patrick Falte. Beide mannen werden vorig jaar opgepakt voor het misbruiken van een vierjarig meisje. Na de arrestaties gebruikte Argos de gegevens van Faulkner om te infiltreren in het forum. Volgens de politie zijn er door de operatie wereldwijd arrestaties verricht en kinderen gered.

Maandenlang beheerden de Australische agenten de website waar ze maandelijks minstens een bericht op posten in de naam van Faulker. Dat moest de 3.000 à 4.000 gebruikers ervan overtuigen dat er geen bedrog in het spel was. De Argos-agenten moesten dus ook zelf expliciete beelden van kindermisbruik delen.

Journalisten van de Noorse krant VG ontdekten in januari al dat de website geleid werd door de politie. Na een ontmoeting met de politiedienst beslisten ze het nieuws stil te houden om de operatie geen schade toe te brengen. Nu de website offline is gehaald, brengt de krant het nieuws naar buiten.