Rode Duivels – Roberto Martinez looft “winnaarsmentaliteit” van zijn spelers

Rode Duivels - Roberto Martinez looft "winnaarsmentaliteit" van zijn spelers

Met een 3-4 zege in een bizarre wedstrijd in lastige omstandigheden op bezoek bij Bosnië-Herzegovina deden de Rode Duivels wat ze moesten doen in hun jacht op het reekshoofdstatuut bij de WK-loting van 1 december in Moskou. “Het veld was heel slecht en het kwam er dus op aan snel de juiste ‘spirit’ te vinden. We waren goed gestart, maar toen viel Marouane Fellaini geblesseerd uit en kregen we het lastiger. Nadien hebben we veel karakter getoond, want mijn spelers aanvaardden niet dat we zouden verliezen”, vertelde de bondscoach na de wedstrijd in het Grbavicastadion in Sarajevo.
Het is intussen de tweede keer op rij dat Martinez de mentaliteit van zijn spelersgroep looft. Begin september in Griekenland was hij evenzeer tevreden met de reactie op het tegendoelpunt. “De laatste twee wedstrijden waren goede voorbeelden van de creatie van een team dat altijd wil winnen en dat speelt met de juiste ingesteldheid. Op dat vlak zitten we in een stijgende lijn. We moeten stap voor stap zetten, maar de tekens zijn er. Niemand wou zijn ploegmaats vandaag in de steek laten. We zijn een winnende ploeg geworden. Rusland wordt een goeie mogelijkheid om te tonen hoeveel talent er in deze groep zit.”
Ondanks de vechtlust gaf de verdediging veel weg en dat resulteerde uiteindelijk in drie tegendoelpunten en ook bijna in puntenverlies. Het systeem met een driemansverdediging komt zo steeds meer ter discussie te staan. “Er kwam een tegendoelpunt op een hoekschop, eentje na een misser”, nuanceerde de bondscoach. “We moeten vandaag niet naar systemen kijken: het veld was een uitdaging en het weer was slecht. Het ging dus om karakter en vechtlust. De wil om te winnen was er”, aldus Martinez, die naar eigen zeggen wel van systeem zou durven veranderen, afhankelijk van de tegenstander. “Elke wedstrijd is anders, we zijn flexibel genoeg om indien nodig te switchen. Daar lig ik nu niet van wakker. Vandaag moeten we geen tactische details ontleden, het ging om de inzet. Op tactisch vlak zullen we het wel juist zetten.”
Op het halfuur moest Marouane Fellaini geblesseerd het veld verlaten, Leander Dendoncker kwam hem ietwat verrassend vervangen. “Marouane heeft iets gevoeld en we zijn bezorgd. Er zullen nu onderzoeken gevoerd worden en dan weten we meer. Ik denk dat het om de ligamenten van de linkerknie gaat. Bij zijn vervanging waren er meerdere redenen waarom ik voor Dendoncker gekozen heb. Hij is sterk in de recuperatie, net als Fellaini. Hij is fysiek sterk en wordt beter naarmate de wedstrijd vordert. Hij trainde een hele week goed en kon vandaag ervaring opdoen. Het was een echte test voor hem en niet meteen de eenvoudigste”, besloot Martinez.

bron: Belga