Merkel kondigt officieel onderhandelingen met FDP en Groenen aan

Merkel kondigt officieel onderhandelingen met FDP en Groenen aan

De christendemocratische Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor het eerst officieel aangekondigd coalitiegesprekken met de liberale FDP en de Groenen aan te gaan. De vorming van een zogenoemde Jamaïca-coalitie zal moeilijk zijn, erkende de politica. Zo een mogelijke coalitie kreeg die naam omwille van de partijkleuren: zwart voor de CDU, blauw voor de FDP en uiteraard groen voor Die Grünen.

De CDU/CSU bleef bij de jongste parlementsverkiezingen ondanks stemmenverlies van 8,5 procentpunt wel de grootse partij. “Wij horen daarom allemaal deemoedig te zijn”, zei ze zaterdag in Dresden.

De Jamaïca-optie is voor Merkel de enige. Want de sociaaldemocratische SPD, haar partner in de uittredende regering, koos voor de oppositie na met 20,5 procent van de stemmen een historisch laag resultaat te hebben geboekt.

De CDU/CSU heeft 246 van de 709 zetels in de Bundestag, de FDP 80 en de Bundnis 90/Die Grünen 67 zetels.

Merkel zei dat een bijzondere partijbijeenkomst van de CDU uiteindelijk het laatste woord over een coalitie zal hebben. Met de leider van de Beierse zusterpartij CSU Horst Seehofer zal ze een gezamenlijke lijn voor de onderhandelingen over de Jamaïca-coalitie uitzetten. Overigens had de CSU bij de verkiezingen een flinke klap gekregen.

bron: Belga