Roberto Martinez wil Rode Duivels “met de juiste ingesteldheid” aan de aftrap brengen

Roberto Martinez wil Rode Duivels "met de juiste ingesteldheid" aan de aftrap brengen

De Rode Duivels trainen vanavond in het aftandse Grbavicastadion in de Bosnische hoofdstad Sarajevo voor de laatste keer in hun voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijd van morgen op de negende speeldag in groep H tegen Bosnië-Herzegovina. Voor de thuisploeg is het een wedstrijd van alles of niets, want zij moeten punten pakken om hun tweede plaats vast te houden om zo alsnog een stek in de barrages af te dwingen. Voor de Belgen is de situatie helemaal anders, sinds de 1-2 zege van begin vorige maand in Griekenland zijn ze immers zeker van de eindwinst in de groep en de bijhorende kwalificatie voor het WK in Rusland.

Toch staat er nog heel wat op het spel, want bij de WK-loting op 1 december in het Kremlin in Moskou wordt er gekeken naar de FIFA-ranking van 16 oktober, de eerstvolgende ranking na afloop van de kwalificatiefase. Op de ranking van september waren de Duivels naar de vijfde stek gestegen, de landen uit de top zeven krijgen een beschermde status als reekshoofd en ontlopen zo in principe de sterkste tegenstanders. Bij zes op zes zijn de Belgen net als vier jaar geleden voor het WK in Brazilië reekshoofd. Bij vier op zes moet er gerekend worden, maar blijft de kans wel groot.

Een zege tegen Bosnië levert bovendien meer rankingpunten op dan de volle buit tegen het lager gerangschikte Cyprus. De Belgen moeten er in Sarajevo dus alles aan doen om hun status als reekshoofd te verdedigen. “We moeten met de juiste ingesteldheid aan de aftrap verschijnen”, vertelde bondscoach Roberto Martinez op de persconferentie van vandaag. “Het is aan ons om een antwoord te vinden op de intensiteit die zij voor de dag zullen leggen. Bosnië is zeer competitief, we zullen er alles aan doen om op dat vlak op hun niveau te geraken. Eens we op het veld komen, met de sfeer die er hier altijd hangt, denk ik wel dat we klaar zullen zijn om te presteren.”

bron: Belga