Prijzen ‘bump stocks’ die schutter Las Vegas gebruikte schieten omhoog na vraag NRA naar strengere regels

Prijzen 'bump stocks' die schutter Las Vegas gebruikte schieten omhoog na vraag NRA naar strengere regels
Prijzen 'bump stocks' die schutter Las Vegas gebruikte schieten omhoog na vraag NRA naar strengere regels

Na de vraag van de Amerikaanse wapenlobby NRA om een strengere regulering in te voeren voor de zogeheten “bump fire stocks”, zijn de prijzen van die hulpstukken om wapens sneller af te vuren de hoogte in gegaan. Dat meldt het financiële nieuwsagentschap Bloomberg. Stephen Paddock maakte gebruik van die hulpstukken toen hij in de Amerikaanse stad Las Vegas op festivalgangers schoot en bijna 60 doden maakte. Uit schrik dat dergelijke hulpstukken binnenkort niet meer legaal zijn, overspoelen wapenliefhebbers de websites van retailers en tweedehandsverkopers. Volgens Bloomberg gebeurt dat op dezelfde manier waarop de traditionele wapenverkoop vaak stijgt na moordpartijen. Verschillende retailers zitten al door hun voorraad. Op GunBroker.com, een veilingplatform voor vuurwapens, verdubbelde tot verdrievoudigde de prijs van zulke “bump fire stocks”.

De stormloop begon woensdag, toen wapenliefhebbers op sociale media hun ongerustheid uitten dat de stocks zouden verboden worden. De politiedienst ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives) bracht de hulpstukken immers in verband met de schietpartij in Las Vegas. Een tweede stormloop volgde donderdag, nadat de NRA had aangekondigd dat “hulpstukken ontworpen om semi-automatische geweren te laten functioneren zoals volautomatische vuurwapens, onderworpen moeten worden aan extra regelgeving”.

Bij semi-automatische wapens moet de trekker telkens opnieuw worden overgehaald om een enkele kogel af te vuren, terwijl een automatisch wapen blijft vuren zolang de trekker is overgehaald en er kogels in de lader zitten. Een “bump fire stock”, geplaatst tegen de schouder van de schutter, vangt de terugslag van het wapen op en duwt de trekker op die manier opnieuw tegen de vinger van de schutter. Zo kan die het wapen sneller afvuren.

Politici veroordeelden het gebruik van zulke stocks sinds de schietpartij in Las Vegas. De Democratische senator Dianne Feinstein lanceerde woensdag een wetsvoorstel om het hulpstuk te verbieden.

De verkoop en productie van automatische wapens is illegaal in de VS sinds 1986. Automatische wapens die van voor dat jaar dateren, zijn het voorwerp van strenge regulering en worden gevolgd door de ATF.

Bron: Belga