Aantal inkomensgerelateerde plaatsen in Brusselse kinderopvang 15 procent gestegen

Aantal inkomensgerelateerde plaatsen in Brusselse kinderopvang 15 procent gestegen

Het aantal inkomensgerelateerde plaatsen in de Brusselse Nederlandstalige kinderopvang is sinds het begin van de legislatuur met 15 procent gestegen, dat maakte staatssecretaris en VGC-collegelid voor Welzijn, Gezondheid, Gezin en Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) vandaag bekend in de plenaire vergadering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het totaal aantal opvangplaatsen ging er wel slechts lichtjes op vooruit sinds 2014. Sinds het begin van de legislatuur wordt er sterk ingezet op inkomensgerelateerde plaatsen. In 2014 stond het aantal op 3.870 en in augustus 2017 is er een stijging van 15 procent naar 4.404. Dat is een benadering van de 4.500 plaatsen die beloofd werden tegen het einde van de legislatuur.

Terwijl de inkomensgerelateerde plaatsen toenamen, gingen die wel ten koste van de niet-inkomensgerelateerde plaatsen. Zo was daar een daling van 3.106 plaatsen in 2014 naar 2.602 in augustus 2017. Daardoor is er slechts een lichte stijging 30 plaatsen op het totaal van 7.006 plaatsen in de gehele kinderopvang.Oppositielid Hannelore Goeman (s.pa) bevraagde VGC-collegelid Debaets ook over de kinderdagverblijven met flexibele uren, want daar zou een nijpend tekort zijn.

“De sector geeft zelf aan dat kinderdagverblijven niet de beste oplossing zijn voor de vraag naar flexibele opvang”, stelt Debaets. “Bijgevolg kies ik ervoor om in Brussel ook in te zetten op oppasdiensten, waarbij ouders eenvoudig, laagdrempelig en veilig een babysit kunnen vinden.”

bron: Belga