Strafblad van Syriëstrijder nog niet aangepast op moment van aanwerving als treinbestuurder

Strafblad van Syriëstrijder nog niet aangepast op moment van aanwerving als treinbestuurder

Zakaria H., de Belgische Syriëstrijder die werd aangenomen als treinbestuurder, had op het moment van zijn aanwerving nog geen strafblad, omdat rekening gehouden moet worden met de termijn waarin een veroordeelde beroep kan aantekenen. Dat meldt de federale overheidsdienst Justitie vandaag. H. werd in december vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van drie jaar met uitstel, omdat hij tussen september 2013 en maart 2014 in Syrië leefde samen met meerdere Belgische jihadisten. VTM NIEUWS meldde vandaag dat de man op 1 februari, enkele weken naar zijn veroordeling dus, aan de slag ging bij Infrabel, waar hij werd opgeleid tot treinbestuurder voor technische treinen. Toen zijn veroordeling eind september aan het licht kwam, werd hij meteen ontslagen.

De FOD Justitie lichtte vandaag de tijdslijn toe in het dossier van Zakaria H. De man werd op 15 december 2016 veroordeeld door de correctionele rechtbank. Op 27 januari 2017 stelde de griffier een veroordelingsbulletin of samenvatting van het vonnis op. Dat kan enkel wanneer de veroordeling definitief is, en er geen beroep meer mogelijk is. Pas daarna maakt de griffier het veroordelingsbulletin per post over aan de dienst Centraal Strafregister, dat op 15 februari 2017 – twee weken na de aanwerving van H. – aanpaste.

“Deze tijdslijn volgt de normale procedure met het nodige respect voor een termijn om beroep aan te tekenen door de veroordeelde”, aldus de FOD. “De veroordeling door de correctionele rechtbank werd zichtbaar op alle uittreksels van het strafregister vanaf 15 februari 2017.

Eerder liet het federaal parket al weten niet te reageren op de zaak.

bron: Belga