Oplossing om Abdeslam in België te laten terechtstaan voor schietpartij Vorst

Oplossing om Abdeslam in België te laten terechtstaan voor schietpartij Vorst

Het Belgisch federaal parket en het parket van Parijs hebben een oplossing gevonden om Salah Abdeslam in België te laten terechtstaan voor de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in Vorst. Dat meldt de VRT en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Salah Abdeslam zit in Frankrijk in voorlopige hechtenis maar heeft aangegeven dat hij het proces, dat op 18 december begint, wil bijwonen. “We hebben nu een juridische oplossing gevonden, die weliswaar nog in beide landen aan de rechter moet voorgelegd worden”, meldt het federaal parket. De schietpartij in de Driesstraat vond plaats toen leden van het Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, daar een huiszoeking wilde uitvoeren. De zes agenten werden echter onmiddellijk onder vuur genomen en drie van hen raakten gewond.

Bij de belegering van het pand die daarop volgde, schoot een scherpschutter van de politie één van de terroristen neer, de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36). Twee andere aanwezigen in het appartement, Salah Abdeslam en Soufien Ayari, konden ontsnappen maar werden drie dagen later opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek.Beiden moeten vanaf 18 december in Brussel terechtstaan voor hun aandeel in de schietpartij. Ayari zit in een Belgische cel maar Abdeslam zit in Frankrijk in voorlopige hechtenis.

“Beide parketten hebben een juridische oplossing gezocht en gevonden om Abdeslam in België te laten terechtstaan”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Die moet wel nog in beide landen aan de rechter voorgelegd worden. In België zal dat de bodemrechter, de correctionele rechtbank zijn.”

Welke de uitgedokterde oplossing is, wou het federaal parket niet verduidelijken.

bron: Belga