Medewerker van Amerikaans consulaat in Turkije opgepakt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten zijn "erg verontrust" over de arrestatie van een personeelslid van het Amerikaans consulaat in Istanboel. Alle beschuldigingen tegen onze medewerker zijn "volkomen ongegrond", deelde de Amerikaanse ambassade in Ankara vandaag via Twitter mee. De verdachte is Turks staatsburger en werd op 4 oktober in voorlopige hechtenis geplaatst. Volgens de Turkse media wordt de bediende beschuldigd van spionage en lidmaatschap van de Gülenbeweging. De Turkse regering acht de in de VS wonende schriftgeleerde Fethullah Gülen voor de mislukte staatsgreep van 15 juli vorig jaar verantwoordelijk. Volgens premier Binali Yildirim zitten rond de 54.400 mensen in verband met couppoging in voorarrest.

De ambassade laakte het feit dat de consulaire medewerker "in de media zal veroordeeld worden in plaats van in de rechtszaal". Ze waarschuwde voor een verslechtering van de Turks-Amerikaanse betrekkingen. "Ongegronde, anonieme verdachtmakingen tegen ons personeel ondermijnen en devalueren ons jarenlange bondgenootschap", klinkt het.

Sinds maandag werden volgens het staatspersbureau Anadolu 291 mensen op verdenking van banden met de Gülenbeweging gearresteerd. Onder hen ook de medewerker van het Amerikaans consulaat, tegen wie een aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd. Onder de arrestanten bevonden zich ook tientallen leerkrachten en gewezen ambtenaren.

Bron: Belga