Irak kondigt bevrijding van centrum Hawija aan

Irak kondigt bevrijding van centrum Hawija aan
Irak kondigt bevrijding van centrum Hawija aan

Iraakse strijdkrachten hebben het centrum van de noordelijke stad Hawija bevrijd van terreurgroep Islamitische Staat, zo maakte het Iraakse leger zelf bekend. Hawija was een van de laatste bolwerken van IS in Irak. Generaal Amir Yarallah zei dat het centrum van de stad in zijn geheel is bevrijd en dat leger, politie en paramilitairen hun opmars voortzetten.

De slag om Hawija is gestart op 21 september. De Iraakse troepen voeren ook een gevecht in de westelijke woestijn aan de grens met Syrië. In dat gebied hebben de jihadisten nog twee plaatsen in handen: Rawa en Al-Qaïm. Dat offensief is gestart op 19 september.Hawija ligt op 230 kilometer ten noorden van Bagdad en is een soennitische stad van meer dan 70.000 inwoners. De stad wordt ook wel “Kandahar van Irak” genoemd, door de aanwezigheid van extremistische strijders, als referentie op het taliban-bolwerk in Afghanistan.

De stad is een van de laatste die IS in Irak in handen had. De extremisten waren de afgelopen maanden al verjaagd uit het merendeel van de gebieden die ze in 2014 hadden veroverd.

Bron: Belga