Een nieuw leven voor Largo Winch, de rijkste held uit de stripwereld

Een nieuw leven voor Largo Winch

Het 21ste album met de avonturen van de integere miljardair Largo Winch ligt vrijdag in de winkelrekken. Het is het eerste album dat niet van de hand is van Brusselaar Jean Van Hamme, die op 78-jarige leeftijd en na 25 jaar labeur de pen doorgeeft aan een nieuwe scenarioschrijver, Eric Giacometti. De Franse thrillerauteur en economisch journalist moet Largo Winch een nieuw leven binnenloodsen. Tekenaar Philippe Francq houdt nog steeds de penselen in handen en de nieuwe scenarist, “groot kenner en liefhebber” van de reeks met meer dan elf miljoen verkochte exemplaren sinds 1990, wilde dat Largo de touwtjes opnieuw strak in handen nam en weer meer de actie opzocht. En dat is ook wat tekenaar Philippe Francq zocht nu Largo Winch opnieuw aanknoopt met wat de reeks groot maakte: spannende actie die kort op de (financieel-economische) actualiteit zit.
“Vandaag kan je geen ‘integer miljardair’ meer zijn, dat gelooft niemand nog”, vertelt Giacometti in het persdossier dat voor de gelegenheid The Winch Magazine wordt genoemd. Ter herinnering: Largo Winch is een miljardair die aan het hoofd staat van een zakenimperium met honderden bedrijven en duizenden werknemers. Hij blijft trouw aan zijn jeugdidealen en zijn integriteit, maar “zijn fiscaal adres bevindt zich in Liechtenstein”, voegt Giacometti er al lachend aan toe.
Deze gewezen chef economie op de redactie van de Franse krant Le Parisien raakte bij onze zuiderburen vooral bekend als thrillerauteur (samen met Jacques Ravenne) over de avonturen van Antoine Marcas, een politiecommissaris en logebroeder, die onderzoek voert in het milieu van geheime genootschappen. Hij was ook nauw betrokken bij de verstripping van die romans.
“Op een avond toen ik een televisieprogramma over fiscale fraude volgde, haalde een spreker Largo Winch aan. Ik viel uit mijn stoel”, herinnert Philippe Francq zich. In het nieuwe album “Morning Star”, net zoals alle voorgaande delen uitgegeven door Dupuis, komt Largo zelf in de rol van de slechterik terecht. HIj wordt de schietschijf van eerlijke en verontwaardigde burgers op social media. Door toedoen van gemaskerde hackers en militante andersglobalisten wordt Largo zelf het voorwerp van publieke wraakgevoelens. Hij moet zelf “in opstand komen tegen het immorele kapitalistische systeem waarvan hijzelf het symbool is”.
De financiële actiethriller knoopt terug aan met de beginselen van de reeks. “Ook al zijn de actiescènes veelvuldig, de lezer zal ook veel vernemen over de mechanismen van het hedendaagse beurssysteem, waarin het spel niet langer gespeeld wordt door de flamboyante Wolven van Wall Street maar door “High Frequency Trading Computers”, besluit Giacometti.
LARGO WINCH 21 – Morning Star (Giacometti – Francq), softcover 7,95 euro (48 pag), hardcover 13,95 euro (48 pag). Verschijnt: 6 oktober – Dupuis.

bron: Belga