Hoe eerlijk is jouw koffie?

fairtrade

Op wereldwinkeldag (14 oktober) kan je in de Oxfam-Wereldwinkels jouw koffie ruilen voor een pakje fairtrade-koffie. Zo wil Oxfam de consument aanzetten om voor eerlijke koffie te kiezen. Want van eerlijke koffie wordt iedereen beter, de koffieboer in het Zuiden en de consument in het Noorden.

Handel drijven in koffie

Vijfentwintig miljoen kleinschalige koffieboeren produceren zeventig procent van de koffie wereldwijd. En voor het zwarte goud in onze ochtendkop zijn wij volledig afhankelijk van hen, want koffie kan je enkel in de tropen telen. Toch slagen de koffieboeren er amper in het hoofd boven water te houden. Zij zijn afhankelijk van opkopers in dienst van enkele machtige koffiebedrijven. Ze bieden een prijs die de boeren niet kunnen weigeren. Een prijs die hen vaak niet in staat stelt rond te komen.

Impact in het Zuiden

De koffie in de wereldwinkel komt rechtstreeks van koffieboeren in het Zuiden. Oxfam koopt koffie van zestien coöperaties uit tien landen.
Oxfam-Wereldwinkels biedt de boeren bovendien een langetermijnsamenwerking. Zo hebben zij zicht op een vaste omzet en kunnen ze investeringen plannen.

Overtuigd van het verhaal van de wereldwinkels? Ruil dan je pakje koffie in jouw wereldwinkel op 14 oktober.