Tillerson behandelde Trump als “debiel” en dreigde met ontslag: minister ontkent

Tillerson behandelde Trump als
Tillerson behandelde Trump als "debiel" en dreigde met ontslag: minister ontkent

De Amerikaane minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft tijdens een vergadering in juli in het Pentagon naar president Donald Trump verwezen met de term “moron” (debiel). Rond dezelfde tijd heeft hij ermee gedreigd zijn ontslag in te dienen vanwege diepgaande meningsverschillen met de president. Dat schrijft NBC News vandaag. De Buitenlandminister heeft tijdens een zeldzame persconferentie in een eerste reactie ontkend dat hij ooit met het idee speelde op te stappen. “Ik ben benoemd door de president en blijf er zolang de president denkt dat ik kan dienen om zijn doelstellingen te bereiken”, aldus Tillerson vanuit Washington. Op een vraag over het gebruik van de term “moron” kwam er geen duidelijke ontkenning. “Ik ga me niet bezighouden met zoiets onbelangrijks.”

NBC baseert het nieuws op verschillende hooggeplaatste Amerikaanse bronnen, die zeggen dat vicepresident Mike Pence Tillerson enkele dagen na die woelige vergadering, op 20 juli, ontmoette om hem te vragen meer respect te tonen voor de president. De Buitenlandminister zou sindsdien “vooruitgang” gemaakt hebben, aldus de bronnen aan NBC. Toch borrelde het conflict afgelopen weekend opnieuw naar boven.Het is niet duidelijk of Trump op de hoogte gebracht werd van de term die zijn minister gebruikte. Nog volgens NBC hebben Pence en andere regeringsleden er bij Tillerson op aangedrongen dat hij geen ontslag zou nemen.

Trump zelf reageerde al, via Twitter natuurlijk. “Wow, zoveel fake news vandaag. Het maakt niet uit wat ik doe of zeg, ze weigeren de waarheid te schrijven of te zeggen.” In een tweede tweet later vandaag verwees hij naar de dalende ratings van NBC. “Ze moeten hun excuses overmaken aan AMERIKA”, klonk het.

Er doen al langer berichten de ronde dat het niet botert tussen Tillerson en Trump.

Bron: Belga