Catalonië legt maandag onafhankelijkheidsverklaring af

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Catalaanse parlement zal vermoedelijk maandag bijeenkomen om de onafhankelijkheid van de regio van Spanje uit te roepen. Daarover zijn de woordvoerders van de Catalaanse coalitiepartijen het vandaag in Barcelona eens geworden. Dat melden de krant La Vanguardia en andere media. De definitieve beslissing willen de fractieleiders van de separatistische alliantie Junts pel Sí (Samen voor Ja) en de kleine linkse partij CUP na de bepaling van de agenda van de plenaire zitting in de loop van vandaag nemen, klinkt het. De separatistische partijen hebben in de deelregering in Barcelona een absolute meerderheid.

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont heeft voor deze avond 21.00 uur een mededeling aangekondigd. Gisteren had Puigdemont bekrachtigd dat Catalonië zich binnen de komende dagen onafhankelijk zal verklaren. Een mogelijke interventie van de centrale regering in Madrid zou een flater zijn. Hij benadrukte dat er momenteel geen enkel contact is tussen Barcelona en Madrid.

Bij het referendum van zondag had een duidelijke meerderheid voor een Catalaanse afscheuring van Spanje gestemd. Barcelona hield de volksraadpleging ondanks een verbod van het grondwettelijk hof en de centrale regering. De kiesopkomst bedroeg volgens officiële cijfers iets meer dan 40 procent. Madrid probeerde om stokken in de wielen te steken door nationale politietroepen op het referendum af te sturen, die geweld niet schuwden.

Bron: Belga