Referendum Catalonië – Spaanse koning beschuldigt Catalaanse regering ervan de rechtsstaat niet te respecteren

Referendum Catalonië - Spaanse koning beschuldigt Catalaanse regering ervan de rechtsstaat niet te respecteren

De Spaanse koning Felipe VI heeft de Catalaanse autoriteiten er dinsdag tijdens een televisietoespraak van beschuldigd de rechtsstaat niet te respecteren. Hij noemde de organisatie van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum “onverantwoordelijk gedrag”. De koning reageerde dinsdag voor het eerst op het referendum van zondag en het het geweld dat dat met zich heeft meegebracht.
“De Catalaanse autoriteiten hebben op een systematische manier de regels geschonden, en hebben een onaanvaardbaar gebrek aan loyauteit getoond voor de machthebbers van de staat, die zij in Catalonië representeren”, stelde Felipe. Hij beschuldigde de regionale autoriteiten ervan “buiten de wet en de democratie te zijn getreden” en te proberen om “de eenheid van Spanje te breken”. Ook zetten de Catalanen de “stabiliteit van Catalonië en heel Spanje op het spel”.
De koning riep de Catalanen ook op om de “grondwettelijke orde” te verzekeren.
Het Grondwettelijk Hof had het referendum van zondag verboden. Eerder stelde de Spaanse premier Mariano Rajoy al dat er zondag “geen referendum maar een enscenering” heeft plaatsgevonden.
Volgens de Catalaanse autoriteiten hebben 42,3 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht, en heeft 90 procent voor de onafhankelijkheid gestemd. Door rellen raakten op de dag van het referendum meer dan 800 mensen gewond.

bron: Belga