Buschauffeurs De Lijn in Kortrijk leggen werk neer

Rond 9 uur dinsdagochtend zijn de chauffeurs van De Lijn in de regio Kortrijk naar de stelplaats terug aan het keren. Zij leggen het werk neer omdat er aantal problemen zijn rond het station van Kortrijk. Daar zijn grote infrastructuurwerken bezig. “We hopen dat de directie snel aan tafel wil zitten”, zegt Guido Steelandt van de socialistische vakbond ACOD. Sinds 1 september zijn er werkzaamheden bezig aan het station van Kortrijk. Voor de buschauffeurs van De Lijn zijn de gevolgen vrij groot. Vóór 1 september waren alle perrons gecentraliseerd aan de voorzijde van het station. Nu zijn tal van perrons afgesloten en is een deel verhuisd naar de andere kant. Dat leidt tot meer werkdruk en ook de vlotte doorstroming komt in het gedrang.
Dat werd de voorbije dagen pijnlijk duidelijk nu het academiejaar van de hogescholen en de KULAK weer begonnen is. “We hadden dit voorzien en brachten dit begin dit jaar al aan. De werken zijn een paar keer uitgesteld, dus had de directie zeker de tijd om alles op orde te krijgen”, aldus Guido Steelandt.
Naast de mobiliteits- en doorstromingsproblemen zijn er ook geen voorzieningen. “Er zijn extra toiletten geplaatst maar er is sinds 1 september nog steeds geen water”, zegt Steelandt. Ook voor reizigers is er overlast. Die moeten nu vaak naar de andere kant van het station om een bus te nemen, maar voor ouderen of mindervaliden is dat amper haalbaar. “Bovendien leidt het tot levensgevaarlijke situaties. De mensen lopen tussen de bussen door. Het is een klein mirakel dat er nog niets is gebeurd.”
De buschauffeurs zijn het spuugzat en reden rond 9 uur één voor één terug de stelplaats binnen. “We hopen dat de directie snel aan tafel wil zitten om tot een oplossing te komen. Onze mensen hebben de ochtendspits nog gedaan en zijn zeker bereid om ook de avondspits te doen. De kinderen mogen niet de dupe zijn”, aldus nog Steelandt.

bron: Belga