Referendum Catalonië – Overgrote meerderheid Catalanen stemt voor onafhankelijkheid

Referendum Catalonië - Overgrote meerderheid Catalanen stemt voor onafhankelijkheid
Referendum Catalonië - Overgrote meerderheid Catalanen stemt voor onafhankelijkheid

Bij het Catalaanse referendum van zondag – dat door de regering in Madrid als illegaal wordt beschouwd – heeft 90 procent van de kiezers voor de onafhankelijkheid gestemd. Dat heeft de Generalitat de Catalunya rond 00.30 uur bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Volgens woordvoerder Jordi Turull brachten 2,26 miljoen Catalanen hun stem uit. Volgens de Catalaanse overheid stemden 2.020.144 Catalanen (90,09 procent) “ja”, terwijl er slechts 176.565 (7,87 procent) “nee”-stemmen werden geteld. Er waren ook 45.586 (2,03 procent) blanco en 20.129 (0,89 procent) ongeldige stemmen.
Zondagavond had het hoofd van de Catalaanse regionale regering, Carles Puigdemont, in een toespraak na het referendum al aanspraak gemaakt op de onafhankelijkheid. “Burgers van Catalonië, wij hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben in de vorm van een republiek”, verklaarde hij. Hij bedankte ook de “miljoenen” Catalanen die ondanks de tegenwerking van de Spaanse overheid en het hardhandig optreden van de ordediensten zondag zijn gaan stemmen.
Enkele uren eerder zei Spaans premier Mariano Rajoy al dat er zondag “geen referendum, maar een enscenering” had plaatsgevonden. De Spaanse staat heeft bewezen dat ze “met alle haar ter beschikking staande rechtsmiddelen kan reageren op elke provocatie”. De Catalaanse regionale regering heeft “fundamentele rechten geschonden” en tegen de wettelijkheid van de democratische samenleving gehandeld. Hij noemde het verboden referendum “een aanfluiting van de democratie”.
Tijdens de stembusgang voor het referendum traden de politie-eenheden van de Guardia Civil en Policía Nacional, die onder de bevoegdheid van Madrid vallen, bijzonder hardhandig op tegen vreedzame kiezers en demonstranten. Volgens de laatste balans van het Catalaanse ministerie van Gezondheid is het aantal gewonde burgers inmiddels opgelopen tot 844. De meeste gewonden vielen in de hoofdstad Barcelona. De slachtoffers wordt opgeroepen om bij de Catalaanse politie klacht in te dienen tegen de Guardia Civil.
Puigdemont legt de schuld voor het uit de hand gelopen geweld bij Rajoy, maar die kaatste de bal terug. “De verantwoordelijken zijn zij die de wet hebben overtreden”, zei de Spaanse premier. “Wij hebben enkel onze plicht vervuld en de wet gevolgd.”
Behalve 844 burgers, raakten ook 33 leden van de Guardia Civil en Policía Nacional gewond, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid via Twitter.

Bron: Belga