Kasteelmoord – VRT blijft achter Bart Aerts staan

De VRT blijft achter journalist Bart Aerts staan. “We blijven bij ons standpunt: dit is een schending van het bronnengeheim”, aldus de woordvoerder van de openbare omroep. Volgens een arrest van de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling is VRT-journalist Bart Aerts “mededader” van misbruik van inzagerecht in een geheim strafdossier. Dat arrest komt er na een reportage in Terzake (Canvas) over de kasteelmoord. Aerts riskeert een celstraf van één jaar.

Tegen het arrest van de KI is volgens de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) geen cassatie mogelijk. “Dus valt het eventuele proces ten gronde af te wachten om de argumentatie van het bronnengeheim opnieuw te ontwikkelen”, zegt Pol Deltour van de VVJ.

Hoogleraar Mediarecht Dirk Voorhoof maakt zich alvast sterk dat die argumentatie op zeker ogenblik toch zal aanslaan, is het niet voor de raadkamer, dan voor de correctionele rechtbank, het hof van beroep, cassatie of desnoods het Europese Mensenrechtenhof in Straatsburg. “Als de visie van het parket en de KI wordt gevolgd, dan blijft er van het journalistieke bronnengeheim in België niet veel over”, benadrukt Voorhof. “Het volstaat dat een journalist van een of ander misdrijf te verdenken – eventueel als mededader – om het bronnengeheim opzij te schuiven.”

bron: Belga