Referendum Catalonië – Catalanen kunnen zelf kiezen naar welk stembureau ze gaan

Catalanen die willen gaan stemmen in het door Madrid verboden referendum, kunnen dat doen in gelijk welk stembureau, in plaats van in het stembureau dat is aangegeven op hun stembrief. Dat heeft Jordi Turull, woordvoerder van de Catalaanse regering, zondag gezegd. Er is een systeem opgezet dat ervoor moet zorgen dat niemand twee keer kan gaan stemmen. De regering in Madrid doet er alles aan om de organisatie van het referendum onmogelijk te maken. Zo zijn er de afgelopen dagen 12 miljoen stembiljetten in beslag genomen.
Zondag is de nationale politie op verschillende plaatsen massaal aanwezig, zo blijkt uit beelden op de sociale media. Het stembureau in Girona waar premier Carles Puigdemont moet gaan stemmen is volledig omsingeld door de politie.
Die massale politie-inzet houdt de Catalanen echter niet tegen om zich naar de stembureaus te begeven. Zowel in Barcelona als in de rest van Catalonië staan lange rijen aan de stembureaus. Op sommige plaatsen begint de situatie te verhitten, melden Spaanse tv-zenders.

bron: Belga