Duizenden Spanjaarden op straat om eenheid van het land te verdedigen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Madrid, Barcelona en andere Spaanse steden zijn vandaag duizenden mensen op straat gekomen om de eenheid van Spanje te verdedigen, aan de vooravond van een door het Spaanse Grondwettelijk Hof verboden referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid. De betogers zijn getooid in de Spaanse vlag en roepen onder meer "Catalonië is een deel van Spanje" en "Separatisten terroristen". Er wordt ook opgeroepen om Carles Puigdemont, president van Catalonië, op te sluiten. Tot de betoging in Madrid was opgeroepen door de rechtsconservatieve beweging Denaes.

In Barcelona werd er afgelopen voormiddag betoogd voor het paleis van de Generalitat, de Catalaanse regering. "Men doet niets en men gaat met een groot probleem zitten, want de nationalisten groeien in macht", aldus de 59-jarige ingenieur Rafael Castillo, die in Madrid betoogde. "Madrid moet aantonen dat er voordelen zijn aan verenigd blijven, in plaats van tijd te verprutsen door te blijven herhalen dat het referendum illegaal is."

Ook in onder meer Sevilla, Malaga, Alicante, Valencia, Santander en Santiago de Compostela kwamen aanhangers van de Spaanse eenheid op straat.

Maar op verschillende plaatsen, ook in Madrid, kwamen mensen op straat om hun steun aan het referendum te betuigen.

Bron: Belga