Duizenden gevluchte mensen mogen terug naar Bali na bedreiging door vulkaan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een deel van de 140.000 bewoners, die uit angst voor een vulkaanuitbarsting op het Indonesische vakantie-eiland Bali uit hun dorpen waren gevlucht, mogen terugkeren naar huis. Gouverneur I Made Mangku Pastika heeft de hoogste alarmfase, die een week geleden voor de 51 dorpen werd uitgeroepen, opgeheven. Dat verklaarde een woordvoerder van de nationale rampenbestrijdingsdienst vandaag. Onder druk van de bewoners werden zowat 18.000 runderen uit de sperzone in veiligheid gebracht. Hun eigenaars weigerden te vertrekken indien hun dieren niet meekonden. De regering had voor de bewoners uit de sperzone noodverblijven als turnzalen of tenten ter beschikking gestemd.

Volgens een expert kan de eruptie van de meer dan 3.000 meter hoge vulkaan Gunung Agung nog enkele weken op zich laten wachten. Vulkanoloog Gede Suantika, die ook voor de Indonesische regering werkt, zei: "Mount Agung kan op elk moment uitbarsten, maar het kan ook nog dagen of weken duren".

De jongste uitbraak van de Gunung Agung dateert al van meer dan een halve eeuw geleden. In de lente van 1963 werden meer dan 1.100 mensen gedood.

bron: Belga