Zuhal Demir spreekt berichten over "dreigementen" tijdens huiszoeking tegen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) spreekt tegen dat ze tijdens de huiszoeking die dinsdag op haar kabinet plaatsvond een politieagent zou hebben bedreigd. Volgens de krant La Dernière Heure zou Demir tegen de agent gezegd hebben dat ze een klacht tegen hem zou indienen. "Maar een klacht indienen tegen iemand die zich ongepast gedraagt, is nog geen bedreiging", zegt de woordvoerder van Demir. De huiszoeking kaderde in het gerechtelijk onderzoek rond de International Polar Foundation van Alain Hubert dat al sinds 2014 loopt en dat dus geen verband houdt met Demir zelf. Er werd een aantal documenten in beslag genomen. Omdat de huiszoeking in een gespannen sfeer verliep, zou Demir wel "gedreigd" hebben een klacht in te dienen tegen een van de aanwezige agenten, waarna er een proces-verbaal over haar gedrag zou zijn opgesteld.

"De agenten kwamen met veel machtsvertoon binnen en dat was behoorlijk intimiderend. Ze gedroegen zich onnodig agressief", zegt Demirs woordvoerder. Hij benadrukt dat de staatssecretaris niet heeft gedreigd. "Ze zei wel tegen een van de agenten dat als hij zo doorging ze een klacht zou indienen. Daardoor is de situatie gekalmeerd. Maar een klacht indienen tegen iemand die zich ongepast gedraagt, is nog geen bedreiging."

Volgens het kabinet-Demir is het proces-verbaal waarvan sprake in de krant de facto "een verslag van de feiten". "Gezien onze ervaringen met de huiszoeking, gaan ook wij aan het parket een verslag over de huiszoeking overmaken."

Demir betreurt dat het verhaal via een lek in de media terechtgekomen is.

bron: Belga