Openbaar Ministerie wil vrouwelijke burgemeester van Rome vervolgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Openbaar Ministerie in Rome heeft klacht neergelegd tegen de vrouwelijke burgemeester van de Italiaanse hoofdstad, Virginia Raggi. Ze zou valse verklaringen hebben afgelegd, zo meldt het persagentschap Ansa. Het OM voert al maanden onderzoek wegens valse verklaringen en ambtsmisbruik tegen de eerste vrouw met de burgemeesterssjerp van Rome. Het OM liet de klacht wegens ambtsmisbruik echter vallen. "Na maandenlange lastercampagnes in de media tegen mij en de Vijfsterrenbeweging stel ik met genoegen vast dat het OM in Rome nu beslist heeft om de klacht wegens ambtsmisbruik te laten vallen", schreef Raggi op Facebook. Pas in de voorlaatste zin van haar postbericht ging ze op de aanklacht in: ze is ervan overtuigd dat ook in deze aangelegenheid duidelijkheid verschaft zal worden.

Raggi zou aan het bureau voor corruptiebestrijding valse verklaringen hebben afgelegd. Het ging toen om onregelmatigheden bij de benoeming van de omstreden Renato Marra tot directeur van de toerismesector. Hij is de broer van de in december op verdenking van corruptie gearresteerde Raffaele Marra, ex-hoofd personeelszaken van het stadsbestuur en Raggi's voormalige "rechterhand". In juni had de politica van de Vijfsterrenbeweging aangekondigd dat ze in geval van een klacht haar functie als burgemeester niet zou neerleggen.

De 39-jarige vrouw was in juni 2016 als burgemeester van haar geboortestad aangetreden met de belofte dat ze een einde zou maken aan de politieke en maffiaschandalen. Ze wordt ook verantwoordelijk geacht voor de chaotische organisatie van het stadsbestuur. Verschillende van haar medewerkers zijn al opgestapt.

bron: Belga