“Ambassades spelen geen specifieke rol bij uitwijzingen”

Ambassades spelen geen specifieke rol bij uitwijzingen

De Belgische ambassades spelen geen specifieke rol bij de uitwijzing van mensen in illegaal verblijf. De contacten gebeuren tussen de politiediensten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in de Kamer geantwoord op een vraag van Dirk van der Maelen (sp.a). De krant De Morgen schreef over een uitgelekt advies van de Belgische ambassadeur voor Zuid-Soedan. Die zou een vraag gekregen hebben van de Belgische politiediensten over de veiligheid van de mensen die gerepatrieerden moeten begeleiden. De ambassadeur zou er volgens de krant niet mee opgezet zijn dat enkel zijn mening gevraagd werd over de veiligheid van de begeleiders, maar niet van de migranten in kwestie.

Van der Maelen wou weten of Reynders geraadpleegd werd over plannen om Zuid-Soedanezen uit te wijzen. “Als de informatie in De Morgen klopt, dan blijkt dat staatssecretaris Theo Francken zelfs verder wenste te gaan dan de Trump-administratie”, zei de sp.a’er.

“Staatssecretaris Francken heeft bevestigd dat er geen sprake is van uitwijzingen van Zuid-Soedanezen naar hun land”, zei Reynders.

bron: Belga