Ook vijf faciliteitengemeenten uit Vlaamse rand stappen uit Vivaqua

Ook vijf faciliteitengemeenten uit Vlaamse rand stappen uit Vivaqua

De vijf faciliteitengemeenten uit de Vlaamse rand rond Brussel die aandeelhouder zijn van Vivaqua, stappen eind dit jaar uit de Brusselse waterintercommunale. Ze volgen daarmee het voorbeeld van de tien andere gemeentelijke aandeelhouders uit Vlaanderen. De gemeenteraden van de faciliteitengemeenten Kraainem en Sint-Genesius-Rode hebben dinsdagavond het licht op groen gezet voor de uittreding. Eerder maakten ook al Drogenbos, Wezembeek-Oppem en Wemmel die intentie bekend. De zesde faciliteitengemeente, Linkebeek, zit niet in Vivaqua.

Eerder dit jaar maakten een aantal Vlaams-Brabantse gemeenten bekend dat ze uit Vivaqua wilden stappen omdat ze de fusie niet zagen zitten met Hydrobru, een intercommunale voor afvalwaterbeheer die enkel in het Brussels gewest actief is en die een te zware schuldenlast zou torsen. In mei werden afspraken gemaakt over de uittreding van de Vlaamse gemeenten.Ook al hangt de eindbeslissing van Sint-Genesius-Rode nog van een aantal voorwaarden af, toch lijken alle vijftien Vlaamse gemeenten nu dus hun aandelen Vivaqua van de hand te doen. Ze hebben momenteel 11 procent van de intercommunale in handen. De negentien Brusselse gemeenten hebben meer dan 87 procent in handen. Ook vier Waalse gemeenten zitten in Vivaqua.

De uittreding van de Vlaamse gemeentelijke aandeelhouders staat vrijdag op de agenda van de algemene vergadering van Vivaqua.

bron: Belga