Crisis Venezuela – Reynders bespreekt situatie Venezuela met Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft woensdag in het Egmontpaleis zijn Colombiaanse ambtsgenote Maria Holguín ontmoet. Ze spraken onder andere over de crisis in Venezuela, een buurland van Colombia. “De twee ministers blijven bezorgd over de situatie en vooral over de humanitaire toestand in het land”, klinkt het woensdagavond in een persbericht van Buitenlandse Zaken. “Didier Reynders zal de ontwikkelingen in de regio blijven volgen.”
Venezuela wordt al maanden geteisterd door een zware politieke en economische crisis. President Nicolas Maduro organiseerde eind juli verkiezingen voor de grondwetgevende vergadering. Daarmee wilde hij de macht van het parlement breken die de facto gecontroleerd wordt door de oppositie. De oppositie had geweigerd aan de verkiezingen voor de grondwetgevende vergadering deel te nemen. Bij felle straatprotesten in heel het land kwamen meer dan 120 mensen om het leven.
Behalve Venezuela spraken beide ministers ook nog over de uitvoering van het vredesproces in Colombia, een initiatief van president Juan Manuel voor vrede met de linkse guerrillabeweging FARC. “Verschillende onderwerpen kwamen aan bod: het belang van overgangsjustitie, de re-integratie van de FARC, de stabilisering van de bevrijde gebieden en de anti-drugsprogramma’s”, klinkt het. Reynders herhaalde dat België het vredesproces in Colombia steunt.
Voor zijn inzet voor vrede met de FARC heeft de Colombiaanse president vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.

bron: Belga