Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe verkozen tot rector en vicerector

Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe verkozen tot rector en vicerector

In Gent hebben Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe een meerderheid van de stemmen gehaald bij de laatste stemronde van de rectorverkiezingen. Het resultaat betekent het officiële einde van een turbulent verkiezingsproces, dat al sinds april aan de gang is en na 9 stemrondes geen winnaar opleverde. Maandag startte een 10e stemronde, waarbij Van de Walle en Van Herreweghe een ruime meerderheid van de stemmen haalden. Dat meldt de Universiteit Gent. Professor Rik Van de Walle is sinds 2012 decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Zijn vicerector Mieke Van Herreweghe is als hoogleraar verbonden aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Het kandidatenduo zal vanaf 1 oktober zetelen voor een periode van 4 jaar.

De verkiezingen aan de Universiteit Gent verliepen niet vlot. Na twee stemcycli kon geen enkel kandidatenduo een tweederdemeerderheid bereiken en moest de universiteit het kiesreglement herschrijven zodat een gewone meerderheid zou volstaan. Een derde stemcyclus ging van start op 18 september maar de universiteit moest de achtste stemronde al onmiddellijk ongeldig verklaren na een technisch mankement in de campagnecommunicatie.Bij die herneming haalden Van De Walle en Van Herreweghe opnieuw een stevige meerderheid (60,25 procent) waarna uitdagersduo Raeymaeckers en De Baets zich terugtrok. Bij de laatste stemronde, die maandag werd gehouden, hadden 47.000 stemgerechtigden de mogelijkheid om voor of tegen Van de Walle en Van Herreweghe te stemmen, of om zich te onthouden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel stemmen het duo precies heeft behaald maar de universiteit spreekt van “een ruime meerderheid” voor Van de Walle en Van Herreweghe, die nu officieel verkozen zijn. Om 11.30 uur worden de verkiezingsresultaten door de voorzitter van de kiescommissie, Sas Van Rouveroij van Nieuwaal, bekendgemaakt.

bron: Belga