Messi is kop van Jut in Europees Parlement in hoorzitting over belastingontduiking

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een hoorzitting over belastingontduiking door voetballers in het Europees Parlement is vandaag uitgemond in een discussie over de onvoorwaardelijke steun van FC Barcelona aan zijn Argentijnse sterspeler Lionel Messi. Voetbalbond FIFA vindt niet dat ze spelers of clubs tot de orde kan roepen omwille van ontduiking. De parlementsleden van de onderzoekscommissie rond de Panama Papers denken daar anders over. Messi werd afgelopen zomer door een Spaanse rechtbank veroordeeld omwille van belastingontduiking. De ster kreeg een boete van 2,1 miljoen euro omdat hij de belastingen op advertentie-inkomsten had ontweken via offshore-constructies. Hij kreeg ook een celstraf van 21 maanden, maar die werd met uitstel uitgesproken en moet dus voorlopig niet worden uitgezeten.

Messi's club, FC Barcelona, startte daarop een campagne op de sociale media om de speler te steunen. De ploeg riep alle supporters op Messi een hart onder de riem te steken met de hashtag 'We are all Leo Messi'. De campagne kreeg al snel de lachers op de hand, maar volgens de leden van het Europees Parlement wijst ze op een veel dieper liggend probleem. "Messi is schuldig bevonden en bestraft", zei Louis Michel (MR) vandaag. "Deze campagne was volkomen immoreel en volledig in strijd met de waarden die de FIFA tracht te verdedigen."

De internationale voetbalfederatie voelt zich echter niet aangesproken. "De FIFA is er voor het voetbalspel, niet voor fiscale inbreuken. Dat is nationale wetgeving", zei Kimberly Morris van de federatie. "Onze bevoegdheden zijn beperkt, we doen wat in ons vermogen ligt om onderzoek te voeren naar de sportieve aspecten." Dat antwoord sloeg verschillende parlementsleden met verstomming. "U ontslaat zich op bijna minachtende wijze van uw morele verantwoordelijkheid", antwoordde Michel.

De FIFA werd ook door de voetbalwereld zelf onder vuur genomen. "De federatie ziet de regelgeving voor voetbalmakelaars slechts als een kader dat de lidstaten moeten toepassen", zei Gregor Reiter van de European Football Agents Association (EFAA). "Dat leidt tot allerlei uiteenlopende regels in de verschillende landen, wat het heel moeilijk maakt voor makelaars om wanpraktijken op te sporen." Reiter waarschuwde onder meer voor gebrekkige regels rond transfers met minderjarigen. "Die worden nu vaak uitgebuit door makelaars die er veel geld mee verdienen."

De Europese onderzoekscommissie rond de Panama Papers stelt in november of december haar eindrapport voor.

bron: Belga