Geweld tegen Rohingya – Human Rights Watch klaagt “misdaden tegen de menselijkheid” aan in Myanmar

De Myanmarese veiligheidstroepen begaan “misdaden tegen de menselijkheid” tegen de Rohingya in de noordwestelijke staat Rakhine. Dat zegt de ngo Human Rights Watch (HRW) dinsdag. “Het leger heeft gedwongen deportatie, moorden, verkrachtingen en vervolgingen gepleegd”, luidt het. Sinds het einde van de maand augustus is er opnieuw een opflakkering van geweld tussen het leger en de rebellen in Rakhine, na een aanval van die laatsten op een controlepost van de politie. Door de agressieve repressie van de Myanmarese autoriteiten zijn sindsdien al meer dan 400.000 leden van de moslimminderheid naar buurland Bangladesh gevlucht. In totaal zouden nu al ongeveer 800.000 van hen daar, vaak in erbarmelijke omstandigheden, in kampen leven.
“Het Myanmarese leger deporteert de Rohingya op een brutale manier uit het noorden van Rakhine”, zegt James Ross van HRW. “De afslachting van dorpelingen en massale brandstichting drijven mensen uit hun huizen en vormen misdaden tegen de menselijkheid.”
De ngo roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die zich donderdag opnieuw over de kwestie zal buigen, op om doelgerichte sancties op te leggen en een wapenembargo in stellen tegen het Myanmarese leger. Daarnaast moet de Raad onder meer nog toegang tot het gebied voor humanitaire organisaties eisen.

bron: Belga