Labour zet bocht in naar zachtere Brexit

Labour zet bocht in naar zachtere Brexit

Als het socialistische Labour de brexit-onderhandelingen met de Europese Unie zou overnemen van de conservatieve Tories van Theresa May, dan bestaat de mogelijkheid dat de partij ermee instemt dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de Europese douane-unie. Dat heeft een vooraanstaand Labour-politicus maandag gezegd op een partijconferentie in de kuststad Brighton. Dat de medestanders van Labour-voorzitter Jeremy Corbyn zondag verhinderden dat op het congres over de brexit zou worden gestemd, schoot bij verschillende parlementsleden in het verkeerde keelgat. Corbyn “ontwijkt de belangrijkste kwestie van onze tijd”, klonk het. Meer dan dertig volksvertegenwoordigers van Labour hadden eerder op de dag een lans gebroken voor Brits lidmaatschap van de Europese interne markt en de douane-unie.

Om geen potentiële kiezers voor het hoofd te stoten, hield het Labour van Corbyn er tot nu toe een dubbelzinnige houding over de brexit op na. De facto leek Labour weinig afstand te nemen van de regerende Tories, die duidelijk af willen van de EU en een eigen koers willen varen met het VK.
Maar ook al werd er niet over gestemd, toch werd er in Brighton uiteraard over de brexit gepraat. Vooral de woorden van Keir Starmer bleven bij, de brexit-woordvoerder van Labour. Als de partij de sleutels van Downing Street 10 in handen zou krijgen en bijgevolg ook de brexit-onderhandelingen zou overnemen, “dan is een blijvend lidmaatschap van een vorm van douane-unie een mogelijk eindstation”, zei hij.Volgens de Britse pers wil Labour zo de druk op de verdeelde regering-May opvoeren. Volgens de Britse premier zou de meerderheid van de kiezers die voor de brexit gestemd hebben verraden worden als het VK toch niet de douane-unie zou verlaten. Die komt erop neer dat alle lidstaten hun binnengrenzen hebben opgeheven voor het goederenverkeer en aan de buitengrenzen van de douane-unie een gemeenschappelijk douanetarief hanteren. Theresa May werpt op dat lidstaten van een douane-unie geen bilaterale handelsakkoorden met derde landen kunnen sluiten – wat precies haar ambitie is.

De stellingname van Starmer kan echter ook binnen Labour voor meer verdeeldheid zorgen, waar er heel wat politici de inzichten van May over de douane-unie delen.

bron: Belga