Merkel moet op zoek naar nieuwe coalitiepartner

AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

De CDU/CSU van uittredend kanselier Angela Merkel wint de parlementsverkiezingen met zo’n 33% van de stemmen. Merkel moet wel op zoek naar een nieuwe coalitiepartner, aangezien de SPD voor een oppositiekuur kiest.

De christendemocraten halen volgens prognoses van de openbare zenders ARD en ZDF tussen 32,5% en 33,5%. Dat is minder dan verwacht en een heel pak minder dan de 41,5% van 2013. Toch hebben ze een grote voorsprong op de tweede partij, de SPD van Martin Schulz, die 20% tot 21% haalt. Dat is het slechtste resultaat voor de sociaaldemocraten sinds 1949.

Extreemrechts

De grote verrassing is Alternative für Deutschland (AfD), dat afklopt op 13% tot 13,5%. Het is de eerste keer sinds WOII dat er een extreemrechtse partij in de Bundestage zit. De liberale FDP (10-10,5%), Die Grünen (9-9,5%) en Die Linke (9%) geraken ook tot in het parlement.

Coalitie

Merkel heeft echter zorgen. De sociaaldemocraten hebben al laten weten dat ze de grote coalitie met CDU niet verderzetten. De bondskanselier had bovendien voor de verkiezingen al laten weten dat ze niet wil regeren met Die Linke of AfD. Dan blijft enkel een zogenoemde Jamaicacoalitie (zwart-geel-groen) over. Ook dat is echter niet vanzelfsprekend, aangezien de linkse Groenen en de rechts-liberale FDP op veel vlakken lijnrecht tegenover elkaar staan.