Verkiezingen Duitsland – Merkel heeft AfD met “schandalige” campagne versterkt

Bondskanselier Angela Merkel draagt een deel van de verantwoordelijkheid voor de opgang van de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD) bij de parlementsverkiezingen. Dat heeft SPD-voorzitter en uitdager van Merkel Martin Schulz zondagavond laten verstaan. “Ik denk dat Frau Merkel een campagne heeft gevoerd die schandalig was”, aldus Schulz op de televisiezenders ARD en ZDF na de historische nederlaag voor de sociaaldemocraten. “Het systematisch weigeren om aan politiek te doen heeft een vacuüm doen ontstaan, dat AfD deels passend gevuld heeft. Volgens mij draagt Frau Merkel daar een grote verantwoordelijkheid voor.”
Ook FDP-voorzitter Christian Lindner sprak over ontwikkelingen in de verkeerde richting de voorbije vier jaar, toen de Duitse liberalen niet in de Bondsdag zetelden. Dat er vandaag een protestpartij als AfD bestaat, ligt ook aan de andere partijen, die een gat gelaten hebben, luidde het.
Lindner, die de FDP met een score rond de 10 pct van de stem weer in het parlement heeft geloodst, nam dan weer Schulz op de korrel. “U zegt, dat ‘Jamaica’ een coalitie van verlamming zou zijn. Dat betekent dat u een in uw ogen slechte regering zou dulden. Helmut Schmidt had zich voor een dergelijke houding geschaamd”, aldus de FDP-voorzitter in een verwijzing naar de sociaaldemocratische ex-kanselier.

bron: Belga